Thursday, April 23, 2009

Rumah Baru

Tak lama lagi aku dan asben dapatla kunci umah baru (gmbr sebelah kompem bukan umah aku). Oleh kerana sebelum ni dok ngan family, jadi byk barang2 yg kiteorang tak de. Maknanye kene la korek tabung. huhuhuhu.... sadis rasanya. Tapi disebabkan excited yg berlebih2, maka kami dapatla kumpul duit yg ala kadar. Kiranya ms mula2 ada rumah nnt, kami nk beli brg2 yg penting dulu. Rasa mcm tak cukup duit je. Tapi, kata asben aku, kita kene percaya dgn Allah. mesti ada rezeki nnt. So, buat permulaan, sape2 dtg umah aku, silalah dok bersila. Muahaahaha..... kalau rs xmampu, bolehla bawak kerusi sendiri kerana kami tidak menyediakan perkhidmatan itu. :D

Ni bajet yg kami dah buat. Tak tahulah overbajet or underbajet. Sbnrnye kami pon xsurvey harga lagi. Aku nak tanye pendapat korang, ok ke bajet aku ni? atau terkurang?

  1. Grill = rm4000
  2. Plaster ceiling=rm2500
  3. Wiring=rm2000
  4. Kitchen cabinet=rm4000
  5. Peti ais=rm1500
  6. Washing machine=rm800
  7. TV=rm2500
  8. Curtain=1500
  9. DVD player=300
  10. Meja makan=rm700
  11. Sofa=1500
  12. Kabinet TV=500
  13. Set bilik tdo=2000
  14. Court yard =4000
  15. Kenduri=rm500 TOTAL=rm28300!
Sebenarnya apa yg aku tulis tu perbelanjaan yg bakal aku n asben perlu kuarkan. Simple je. takde perabot mahal2 pon. Ni pon Rasa nk tercekik sket nih. Mana yg penting, aku dahulukan. mana yg aku rs boleh hidup tanpa dier, maka aku KIV dulu. Nanti ade duit beli la kan.

Pergh.... rasa macam nk demam lak tgk duit melayang. Tapi atleast tak pinjam bank, along atau sumber2 lain. ni betul2 ikut kemampuan kami.

Korang macam mana? ms mula2 masuk umah, berapa kos yg korang kuarkan?

4 comments:

nurain said...

huu..tatau..lahir2 je umah dh ade sume mende..hih

tapi, susahnye bila dah kawin woo~

banyak tu belanja~

Resthour said...

ain cepat2la kawen, nnt tau la baper kos nyer.......
huahuahuah

Siti R said...

salam...sy pon tgh nk survey2 harga...rumah br siap....byk gak kena bajet ye...adakah sy dpt menghadapinya? Huhu...

Resthour said...

bajet kt resthour ni bajet ciput je.
ikut kemampuan masing2