Tuesday, August 19, 2008

Rawat hati dengan zikrullahSOALAN :

Saya mengalami tekanan akibat sifat iri hati dan dengki. Tetapi tidaklah sampai tahap mencari pergaduhan, bermusuhan atau berdendam. Saya sukar mencari ketenangan apabila diri dikuasai perasaan ini.

Apakah amalan yang dapat menyembuhkan daripada sifat buruk ini?

JAWAPAN :

Nabi mengajar kita sepotong doa yang bermaksud:

“Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, tetapkan hatiku dalam mentaati-Mu dan tetapkanlah hatiku dalam menurut agama-Mu�. (Musnad Abu Ya’la al-Musiliy, jld:10, no. hadis:4700, hlm:85 dan Ahmad, jld:19, no. hadis.9052 )

Hati kita perlukan imunisasi ataupun perlukan ketahanan untuk melawan gangguan syaitan yang menyasarkan serangannya pada hati manusia. Allah (SWT) s.w.t. berfirman yang bermaksud: Iaitu orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan “zikrullah�. Ketahuilah dengan “zikrullah� itu, tenang tenteramlah hati manusia. (al-Ra’d: 28).

Hati merupakan komponen yang kita miliki, dalam masa yang sama kita tidak dapat mengawalnya. Selalu sangat hilang kawalan. Nabi s.a.w. ibaratkan hati sebagai raja dalam tubuh badan kita. Kerana kerjanya mengarahkan kita untuk melakukan sama ada yang baik mahu pun yang jahat.

Cara terbaik dalam merawat hati kita selain dengan zikrullah ialah, memperbanyakkan membaca al-Quran, selawat ke atas Nabi s.a.w., menjauhkan diri dari makanan yang ada unsur syubhat dan menghadiri majlis-majlis ilmu.

Apa yang pasti hati yang penuh dengan perasaan dengki, benci, dendam kesumat, memendam kemarahan akan menjadi penyebab kepada terhalangnya rahmat dan kasih sayang Allah (SWT) s.w.t. Firman Allah (SWT) yang bermaksud:

Kecuali (harta benda dan anak-pinak) orang-orang yang datang mengadap Allah (SWT) dengan hati yang selamat sejahtera (dari syirik dan penyakit munafik). (al-Syua’raa: 89).

Hati yang rosak dan berpenyakit tidak boleh dibawa menghadap Allah (SWT) s.w.t.

1 comment:

Anonymous said...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!