Sunday, December 14, 2008
Yong Tau Foo
Sos Manis (kuah warna hitam)
Bahan-bahan
200 g taucu hitam (dikisar)
1 cawan air
1/2 cawan kicap pekat (saya guna kicap pekat manis cap kipas udang)
1 sudu makan minyak masak
1/2 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
gula secukup rasa (saya guna 1 senduk nasi gula putih & 2 ketul gula melaka)
Cara-cara Membuatnya
1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.
2. Masukkan air, kacau seketika & bairkan mendidih
3. Masukkan kicap & kacau lagi.
4. Masukkan gula & pekatkan sos dgn campuran tepung jagung tadi.
Sos Pedas (kuah warna merah)
Bahan-bahan
20 biji cili merah (dibuang biji & dikisar)
1 cawan air
2 sudu makan bijan
2 sudu makan kacang tanah (digoreng tanpa minyak & ditumbuk)
1 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)
garam, gula & cuka secukup rasa
2 sudu makan sos plum
Cara-cara Membuatnya
1. Masak air hingga mendidih.
2. Masukkan cili, kacau sekejap & biar hingga cili masak.
3. Masukkan cuka, sos plum, garam & gula secukup rasa.
4. Masukkan campuran tepung jagung.
5. Akhir sekali, tabur bijan & kacang tanah ke dalam sos.
Sup yong tau foo
Bahan-bahan
2 cawan air
1 kiub ayam maggi
Bebola/fishcake (lauk-pauk yong tau foo)
Garam & gula secukup rasa
Cara-cara Membuatnya
1. Didihkan air.
2. Masukkan kiub ayam maggi & kacau hingga larut.
3. Masukkan bebola/fishcake & masak hingga timbul.
4. Keluarkan bebola/fishcake.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment