Sunday, December 14, 2008

Yong Tau Foo



Sos Manis (kuah warna hitam)



Bahan-bahan

200 g taucu hitam (dikisar)

1 cawan air

1/2 cawan kicap pekat (saya guna kicap pekat manis cap kipas udang)

1 sudu makan minyak masak

1/2 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)

gula secukup rasa (saya guna 1 senduk nasi gula putih & 2 ketul gula melaka)



Cara-cara Membuatnya



1. Panaskan minyak, masukkan taucu kisar & tumis sekejap.

2. Masukkan air, kacau seketika & bairkan mendidih

3. Masukkan kicap & kacau lagi.

4. Masukkan gula & pekatkan sos dgn campuran tepung jagung tadi.



Sos Pedas (kuah warna merah)



Bahan-bahan

20 biji cili merah (dibuang biji & dikisar)

1 cawan air

2 sudu makan bijan

2 sudu makan kacang tanah (digoreng tanpa minyak & ditumbuk)

1 sudu makan tepung jagung (dicampur bersama sedikit air)

garam, gula & cuka secukup rasa

2 sudu makan sos plum



Cara-cara Membuatnya



1. Masak air hingga mendidih.

2. Masukkan cili, kacau sekejap & biar hingga cili masak.

3. Masukkan cuka, sos plum, garam & gula secukup rasa.

4. Masukkan campuran tepung jagung.

5. Akhir sekali, tabur bijan & kacang tanah ke dalam sos.



Sup yong tau foo



Bahan-bahan

2 cawan air

1 kiub ayam maggi

Bebola/fishcake (lauk-pauk yong tau foo)

Garam & gula secukup rasa



Cara-cara Membuatnya



1. Didihkan air.

2. Masukkan kiub ayam maggi & kacau hingga larut.

3. Masukkan bebola/fishcake & masak hingga timbul.

4. Keluarkan bebola/fishcake.

5. Masukkan garam & gula secukup rasa.

No comments: