Wednesday, October 8, 2008

Pontianak di dusun durian

Cerita hangat ni kami dpt dr kawan yang dapat dari sepupu dier kat Melaka,Kg. Gadek
kira-kira 4 minggu yang lepas ... kesahihan yg tiada kepastian .
Satu malam tu, adala sorang mamat sedang menunggu durian gugur di sebuah pondok burok, tunggu punya tunggu maka ternampak lah dia satu lembaga terbang lalu minum air yang terdapat dilopak berhampiran, dibiarkan saja ia berlalu kerana dia kesaorangan .


Keesokkan harinya, diceritakanlah kepada rakan-rakannya. Kat situ ada lah pulak seorang tua terdengar lalu berkata, "kenapa tak ambil paku dan cucukan padanya, pasti ia akan bertukar menjadi wanita yang cantik dan kau bolehlah mengawininya. .",sambil memberi mamat tu sebatang paku sepanjang 6 inci.

Keesokan malamnya mamat tu menunggu durian lagi, maka terjadilah apayang disangkanya macam malam lepas, pontianak itu pun turun lagi untuk minum air dilopak tersebut, dengan segera pemuda tu berlari lalu mencucokkan paku di dibelakangnya, pontianak itu terbang dengan suara yang agak kesakitan tambah menyeramkan. Terpinga-pinga pemuda tersebut melihatnya.. . ..Maka keesokan hari, dia memberitahu orang tua tu perkaraberlaku, lantas dia ditegur oleh ! orang tua tu kerana pemuda tu tersalah cucuk paku, (yang sepatutnya di cucok ditengah ubun-ubun kepala pontianak itu. Tapi mamat tu pergi cucuk ditengkoknya, apa lagi, meraungla dia... !)

Malam itu ditunggunyalah lagi mamat tu ditompek biaso,pondok durian, sambil berharap malam tu akan berhasillah usahanya itu. Tapi agak sekian lama ditunggunya (agaknya pontianak tu lambat pasal nak cabut paku semalam tulah kot... .!). Jenuh jugalah dia menunggu, maka hampir terlelaplah dia, tetiba datanglah pontianak itu, jeng..! jeng..! jeng..!

Dengan ghairah dan berani sekali diajukanlah paku itu ditengah-tengah kepala pontianak t! u untuk mencucoknya. TAPI dengan tak disangka-sangka, pemuda tu tergaman seketika lalu lari lintang pukang... ... !

Kenapa pulak... . Sipontianak pulak bila lepas minum lalu terbang dengan senang hati sambil ketawa mengilai-ngilai. Keesokan harinya, pemuda tu mengeloh panjang sambil mengadu didepan orang tua tu, kerana tak dapat mencucok paku dikepala pontianak dan harapannya untuk kawin dengan perempuan cantik musnah, hampeh dan buang karan
jer... ... ..!!!! "Apo sobabnyo jang... ?", orang tua itu bertanya pada pemuda tu.
"Pak cik nak tahu sobabnyo... ... ... ... ... ..! Poie tengok dibawah sana
haaa... !! Frust, den..!"

bawah lagi sikit
lagi... ...
PONTIANAK TU PAKAI HELMET LAH... ... !!
Laaaaa... ... ... wkakkkakaak. .huhuhuh ..hampehss nye pontianak...

No comments: