Tuesday, August 18, 2009

Pahlawan Islam Melayu



Assalamulaikum,
Ini ada satu penemuan yang menarik. saya dapat satu email dari member katanya imej yang tuan/puan tengok dalam email yang saya fwd ni tidak pernah dipertontonkan kepada umum selama ini hinggalah ada pengkaji sejarah dari ukm pi selak mai kat library university oxford kat england sana nu, dan jumpalah gambar ni.kata orang putih laknatullah.... (ni lah gambar "si penderhaka" yang dibunuh oleh
orang putih tahun 1919 dulu di kota baru kelantan, kerana berani melawan pemerintah....nama dia hj hasan orang pangge "tok janggut"... nilah akibatnya kalau menderhaka kepada pemerintah, tak sabar-sabar nak memerdekan tanah melayu ni dari pemerintahan orang putih...) selepas baca ni, sama-samalah kita sedekahkan Al Fatihah kepada allahyarham tok janggut yang telah berjuang atas kesedaran berjihad untuk mempertahankan agama dan tanah air dari belenggu Inggeris. orang-orang seperti tok janggut nilah yang berani bagi amaran kat orang putih,"kalu mu nok kelik englee kelih anok bini mu, tok sah dok kacau adat resae dan ugamo kawe..."?(sory la, dia speaking kelate, bukan kedah). sebab tu lah inggeris tak berani berdakwah pada orang melayu,walaupun mereka jajah negara kita lebih seratus tahun lamanya. alhamdulillah, dengan nikmat allah, hari ni cucu cicit orang melayu zaman inggeris dulu masih kekal islam.tanpa orang-orang seperti beliau, siapalah kita pada hari ini. ntah2 apalah agama kita hari ni. nau'zubillah.

al-fatihah

P/s: Resthour dapat dari Emel.

1 comment:

atty's said...

al fatihah..amin