Wednesday, January 5, 2011

Perkembangan Ikram- 9months


1/1/2011 genaplah 9bulan ikram hidup di dunia ini. Alhamdulillah... sepanjang usianya, dia seorang anak yang sehat dan baik. Sebelum melangkahkan kaki ke dunia 9bulan, dia dah demam dulu. Kata org tua2, demam nak besar. Sangat2 betul... Lepas sehat saja dari demam, mcm2 telatah dia dan org kata makin panjang akal.

Ikram masih meniarap n guling2... kalau nak compare dgn sepupu dia yg lahir lewat 12 hari, ikram mmg jauh tertinggal. Tapi perkembangan bayi berbeza. Yang penting dia sehat dan normal. Mulutnye makin becok. Kadang2 rs nak gelak dgr suara kartun dia. Alhamdulillah... nampak dia makin cerdik terutama bila dia dah pandai demand.

Seperti yang korang tau, babysitter ikram masuk wad 2mggu. so, Ikram dah lama tak duduk dlm carseat sepanjang babysitter masuk wad sebab dia duduk dgn wan n atok dan kdg2 dgn abi. So, xyah guna car seat sebab kami tidur terus rumah wan n atok. Tapi, minggu ni, dia dah kene pergi school balik. So, kenela guna carseat tu. Alamatnya, pagi2 dah nangis mintak kesian. Air mata meleleh2 xmo duduk kat situ. Puas pujuk dan akhirnya sama ms baby2 dulu, bagi kunci terus senyap. Pelik kan? Apa yang best dgn kunci? :-)
Inilah friend Ikram dalam kereta "Freddies The Firefly"

Teringat masa ikram baby dulu. ummi terlanggar kereta orang gara2 main kunci dengan Ikram. Sampai skrg kereta ummi yg kemek depan tu belum ketuk lg. hehehe... tak pela... xnampak sgt pun. Yang penting ummi and Ikram masa tu ok2 jer... Gigil jugak la ummi kan. Alhamdulillah jugak tuan empunya kereta yg dilanggar tu tak mengamuk. Dia memahami dan tak marah. Syukur sgt... Tu adalah pengalaman pertama ummi accident setelah 3tahun bwk kereta (masih amatur.. hehe..) lepas pengalaman tu, ummi terus beli mcm2 permainan utk ikram. Peneman masa dlm kereta. Takut tragedi berulang. Sekarang Ikram dah besar,.. dah tak mahu lg permainan dlm kereta. dia nak jugak kunci tu... huhu!

Minggu lepas kiteorang bawak Ikram ke beach. Kami tidur semalaman kat Port Dickson. Dia memang suka main air. Tapi bukan mandi laut sebab rupanya dia takut laut. ummi excited nak mandi sama. Tapi, di sebabkan dia tak nak masuk laut, so, terpaksalah ummi diam2kan saja hasrat hati tu. Hehehe... itu masa 1st time jer. Esoknya kami pergi lagi sebab kami bermalam kat sana. Usaha lagi. Finally we find out... he really excited! Semalam tu maybe air nak pasang. So, ombak kuat sikit. Tapi pagi ni ombak takde, air tenang je.. so, dia pun suka. Dapatlah ummi berendam kejap. Gambar belum transfer lagi.. next time ye...

Panjang lagi nak cerita. Tapi, tangan dah lenguh menaip... nnt kite tgk part 2 pulak.. apa lagi perkembangan dia :-)

1 comment:

TR said...

so sweet.. hihi