Tuesday, April 12, 2011

Hantu office


Kelakar pun ada bile ingat2 kan balik staf2 kat ofis aku ni. Sebelum aku citer psl hantu ofis ni, aku nak describe la dulu mcm mana rupa ofis ni. Ofis aku ni 1st floor rumah kedai. Bercantum ngan sebelah lg. Maknanye ofis aku ade 2 la. Sebelah lg satu tu cuma bos je yg duduk ctu n tmpt kiteorg solat. Kesimpulannye mmg tak ramai la yg ade kat sebelah tu kan.

Nak dijadikan cerita, ofis aku ni psg ADT. Satu hari tu, kecoh kat ofis yg ADT call Mr R (GM aku) psl alarm berbunyi waktu subuh. Diaorg detect ade makhluk lalu dari toilet belakang ke bahagian tengah then kebelakang balik. Dah la waktu subuh, ade yg tumpang sembahyang ke? Sebelum ni kalau ade bunyi, ADT call aku or big bos je. Tapi sbb aku ngelat n bos pun xnak terlibat sama, dia suruh arrange semula biar GM yg handle. GM ni 1st time handle tu yg gelabah tu. Terus request ngan big bos nak CCTV.. hahahaha.. aku mcm geli hati pun ade sbb kdg2 cicak atau lipas lintas pun ADT boleh berbunyi sebenarnya. Tapi lantakla kan, nak sgt CCTV, biarla... nak skodeng aku ngular kat FB n blog pun boleh. hahahaha

Paling kelakar satu pagi tu, bile aku masuk2 je, telekung aku ade kat sofa guest. Hahahahaah.. sape pulakla punye cerita pinjam telekung aku ni. Seram sejuk gak aku. Hantu pompuan ke? Lepas disiasat, rupenya Puan ct yang selalu dtg ofis pinjam telekung aku. Apa yg dah jd ngan dia smpai xsmpt simpan telekung aku kat surau? hahahaha.. gini ceritanye.

Kami staf2 yg rajin lg berhemah ni sebenarnye balik sharp 530pm. sebab kami tak de OT. so, rugi kan buang ms keje smpai mlm xde OT. Ceh, berkira ngan bos. So, 530 mmg dah xdela nmpak batang hidung atau tangan kaki kiteorg kat sini. Pn ct ni nak ditakdirkan balik lambat. Suami dia guna kereta dia n lambat jemput dia. Dia ingat nak solat dulu. Sebab dah takut sgt tu yg amik telekung aku kat surau bwk gi bilik meeting. Tengah2 dia duduk situ bersantai, dia ternampak kelibat org melintas kat bahagian tengah ofis. samala kiranya mcm cerita si ADT tu. Tak taulah kelibat apa. Tapi bagi aku, kelibat tu byg2 org belakang je sbb kdg2 aku pun ade nmpk. Org belakang tu masak memasak kat ctu. Tu yg dia terus cabut lari dgn aircond tak xbertutup, lampu sumer terpasang. lepas kejadian tu, langsung dia xdtg sini lg dah. Hahahaha.. sape suruh dok lelama kat ofis kan. Nama pun menumpang, balikla awal. hahahaah

Lagi satu cerita Mr R kat surau sebelah. Dia kata tak de angin, xde ribut tibe2 pintu surau boleh terbuka n tertutup. Aku pun penah alami jugak tp aku siap belek2 lg pintu tu. Aku ni penakut jugak tp sbb waktu tu siang, aku tgk pintu tu jenis ringan. kalau kita lalu pun angin sikit pun leh buat pintu tu tertutup atau terbuka. Tak dela hantu mana pun. Diorg je yg besar2kan cerita. Tapi big bos aku sejak dok sebelah, dia mesti pasang ayat2 alquran kat ctu. Dia kata mmg dia rasa lain sgtla dok sebelah tu. Kadang2 dgr citer diaorg ni naik gak bulu roma. Cume aku xnak ikut sgt sbb kdg2 kalau kite terlalu taksub ngn cerita diaorg pun leh jd kita sama takut n ms tu la kita nmpk mcm2. kdg2 byg2 org pun kita kata hantu.

tu jela cerita aku hari ni. Sambil menaip ni aku terbayang jgkla hntu pakai telekung mcm mana aku terpikir ms mula2 nmpak telekung kat atas sofa guest. hahahaah