Monday, August 1, 2011

1 August 2011 = 1 Ramadhan 1432 H
Alhamdulillah, bersyukurlah kita ke hadratnya kerana masih lagi bernafas dan berpeluang untuk berpuasa di bulan mulia ini. Marilah kita sama2 meraikan kedatangannya dgn melakukan ibadah kepadaNya sebab kita tak tahu adakah tahun depan kita masih lagi berpeluang menyambut Ramadhan.

Just nak kongsi kan kebetulan 1 Ramadhan jatuh pada hari isnin, So sempatlah kami menyambut hari mantai ( org n9 cakap ni). Balik rumah mil utk sambut sama2. Tahu ke apa hari mantai?

Kalau ikutkan kamus, rasanya tak ada istilah hari mantai ni. Tapi kalau ikut fahaman saya, hari mantai ni sehari / 2hari sebelum puasa atau raya dimana warga n9 akan buat lemang, rendang or ketupat. Hanya utk sambutan puasa dan raya je tau.

Sampai skrg pun masih lagi terpikir kenapa ye nak sambut mcm tu? Kalau nak raya okla kan buat lemang utk makan pagi raya. Tapi kalau buat lemang utk sambut puasa knp? heheh.. maybe untuk ukhwah sesama keluarga. ye la, bile dah masak sama2 makan sama2, mestila makin akrab kan? Agaknye la...

Walau ape pun, saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua pembaca Resthour (ade ke yg sudi baca?) Semoga Ramadhan kali ini akan dipenuhi dgn amal ibadah. Paling penting moga ibadah akan diterima Allah... Amiin

Ada beberapa azam saya tahun ni yang saya tak dapat tunaikan tahun lepas:
* Khatam al-quran walaupun hanya sekali
* Kerap solat tahajjud, kalau boleh setiap malam
* Banyakkan sedekah

Ya Allah, permudahkanlah setiap urusanku, terimalah amalanku ya Allah...

come on readers.... jom kita meriahkan Ramadhan ;)

No comments: