Thursday, December 30, 2010

Baik Buruk hantar anak ke nursery atau orang persendirian?


Bukan senang nak jadi ibu dan bapa ni. macam2 nak kene pikir. Nak besarkan dan memanusiakan manusia. Wah, ayat power. Tambahan pulak ibu muda mcm saya, cewah.


Masalah 1: Ibu bekerja, anak siapa jaga?

Ni persoalan yang akan bermain-main difikiran korang yang ade anak, betul x? Bagi korang yg memang ade mak ayah yg masih tegap dan willing to jaga anak2 korang, itu adalah sgt bertuah. mcm saya, mak ayah dah tua. Memang xsanggup nak menyusahkan diaorang. So, terpaksalah fikirkan sape yg nak jaga. Alhamdulillah, carik punye carik rupenye ade lah kakak sepupu yang nak jaga kan anak. Bertuah punye anak! :-)

Masalah 2: Babysitter (persendirian) sakit, sape nak jaga anak?

Oh... ini adalah masalah besar ok... since saya kerja, saya xpenah nak cuti sebarangan. cewah... kalau bos baca mesti kembang punye sebab ade jgk staff yg baik mcm saya. Tapi, bila dah wujud nye babysitter dlm hidup, saya terpaksa cuti sebarangan (kdg2 terpaksa amik mc). Terutama bila dia sakit. Inilah masalah yg saya alami sekarang.

Babysitter anak saya masuk wad 2 mggu kerana penyakit Tibi. Sgt kesian. Mmg kami doakan yg terbaik utk dia, anak2 dia jugak. Tapi, utk saya, saya kene pikir sape nak jaga anak . Syukur ms ni cuti sekolah. Adalah yg nak jaga.. hehehe (suami saya la kan, diakan cikgu). Untuk semggu selamat lah. Lepas tu? Sape pulak yg nak jaga.


Bila dah terjadi mcm ni, barulah terfikir yg betapa bagusnya hantar anak ke nursery. Sebab nursery takkan tutup sebarangan. Pasti ada babysitter. Sebab babysitter lebih dari sorang. Ni lah kelebihan nursery yg saya nampak.

Masing2 ada baik dan buruk. Bila ada anak, benda2 mcm ni kenelah particular. Nak hntr nursery walaupun sebelah rumah sgt2 saya xsggp. Sebab ape? budak2 ramai n babysitter pulak xramai dan kerap sgt bertukar. Nanti anak kita pun pening. Sorang ajar lain, sorang ajar lain.

Akhirnya, sy teruskan jugak hantar anak ke rumah sepupu tu. Anak dia yg tolong jaga. Tapi masih risau jgk kalau penyakit TIBI tu masih boleh berjangkit. Harap2 taklah...

No comments: